13 interviews in Amsterdam-Noord

Iedereen heeft zijn eigen verhaal

Soort publicatie: boekje met 13 interviews dat laat zien dat we allemaal ménsen zijn
Opdrachtgever: DOVO (Diversiteitsoverleg Vrijwilligersorganisaties; een samenwerkingsverband van verschillende vrijwilligersorganisaties in Amsterdam-Noord)

Wat een mooie opdracht! Ik mocht 13 mensen interviewen over hoe zij hun plek in Amsterdam-Noord hebben veroverd. Over hoe zij contact hebben gezocht – en gevonden! – met de ander. Over hoe zij de taal als sleutel tot deelname aan het sociale leven in hun buurt hebben ontdekt.

Maar ook over hun teleurstellingen, het onbegrip dat op hun pad kwam en taboes die ze hebben doorbroken.

Mijn opdracht

Mijn opdracht was het interviewen van 13 mensen uit Amsterdam-Noord, voor een boekje met als thema ‘Discriminatie, wij zijn er klaar mee’. De bij DOVO aangesloten organisaties wilden dit aan hun vrijwilligers en bezoekers uitdelen.

(Lees verder na de foto’s)

Mijn advies

Ik heb DOVO geadviseerd om het vooral positief te houden. Want wie zit er te wachten op een boekje over wat er allemaal misgaat? Het wegnemen van vooroordelen en de angst voor het onbekende leek mij een betere weg. Het bestuur van DOVO was het daarmee eens.

Mijn insteek

Mijn insteek was daarom positief: laten zien dat mensen meer overeenkomsten dan verschillen hebben. Of, zoals iemand die ik interviewde het mooi verwoordde:

“Iedereen heeft een eigen verhaal. Als je iemand écht ontmoet, ontmoet je een mens. En niet het plaatje dat je over iemand hebt.”

 

(Lees verder na de foto’s)

Mijn trots

Dit boekje is nog steeds een van de mooiste opdrachten uit mijn carrière als tekstschrijver. Ik tekende ook voor de vormgeving (niet de fotografie).

De verhalen van de mensen die ik heb geïnterviewd zijn behoorlijk persoonlijk. Daarom zet ik ze niet online. (Een boekje heeft toch een wat beperkter bereik dan internet). Ben je benieuwd naar de interviews? Dan mail ik je graag het pdf-bestand van het boekje. Vraag er gerust om.

Terug naar portfolio >