Ander werk

Historische roman ‘Het water kwam’

Met angstwekkend geraas verbrijzelt een vervaarlijke ijsschots de zijmuur van het huis, die in brokstukken in het water valt. De timmermanszoon heeft meteen de ernst van de situatie in de gaten en roept naar zijn zus en de knecht dat ze onmiddellijk in de aak moeten springen, die vastgebonden aan het achterhuis in het water drijft.
‘Snel! Het huis kan elk moment instorten!’

– fragment uit: ‘Het water kwam’

Omslag

In oktober 2020 is mijn eerste roman verschenen. Over de watersnood in 1799 die grote delen van de zuidelijke Nederlanden teisterde, en waarover vrijwel niemand ooit iets heeft gehoord. Vreemd toch? Ik kwam er per toeval achter, via een prent die ik vond in de Rijksstudio, het online archief van het Rijksmuseum. Mijn geboortedorp, het Brabantse Haarsteeg, bleek totaal van de kaart geveegd. Hoe meer ik over die watersnoodramp las, hoe groter de drang werd om die uit de vergetelheid te halen.

Met ‘Het water kwam’ wil ik de vergeten nationale ramp terugbrengen in het collectieve geheugen van Nederland. Dat doe ik onder andere door een aantal mensen die de ramp hebben meegemaakt weer een gezicht te geven en tot leven te brengen. En door het water zelf aan het woord te laten over wat het allemaal heeft aangericht: van Keulen tot aan Werkendam.

Een derde verhaallijn tot slot, verhaalt over landmeter Cornelis Zillesen en zijn twee assistenten. Zij worden op onderzoek uitgestuurd om een verslag te schrijven over de gevolgen van de waternood, terwijl die nog gaande is. In de vestingstad Heusden en het vlakbij gelegen Haarsteeg beleven zij angstige uren …

Op www.erwinrooyakkers.nl (opent in een nieuw tabblad) lees je meer over het boek: waar het te koop is (bij alle boekhandels in Nederland) en je kunt er een aantal pagina’s lezen.

De eerste reacties op het boek zijn ontzettend positief:

‘Als je eraan begint, kun je niet stoppen.’

‘Het is een échte historische roman.’

‘Wat een onverwacht einde!’

Of er een volgend boek komt? Ik denk het wel. Maar nu richt ik me vooral op de promotie van ‘Het water kwam’. Ik heb het namelijk in eigen beheer uitgegeven. Superspannend dus!

De mensen weten al in hoe weinig tijd donderende kanonnen, bommen en houwitzervuur prachtige steden in puinhopen kunnen veranderen. Nu zien ze dat wij, water en ijs, nóg minder tijd nodig hebben om alles wat ons tegenstand biedt te vernietigen.
– fragment uit: ‘Het water kwam’

www.erwinrooyakkers.nl (De link opent in een nieuw tabblad)

Een volk voor het huis

Het is niet overal en altijd zo goed als in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Ik schreef een kort verhaal, gebaseerd op ware feiten, dat zich afspeelt in het communistische Roemenië begin jaren 80. Om niet te vergeten hoe goed we het hier hebben. Lees hier ‘Een volk voor het huis’.

Omslagillustratie

Pinked Amsterdam

Sinds 2009 werk ik aan het fotoproject Pinked Places. In de plaatsen die ik bezoek neem ik foto’s volgens 3 zelfopgelegde regels:

  1. Ergens op de foto is iets roze te zien.
  2. De foto is op een plek genomen die voor iedereen toegankelijk is.
  3. De foto is niet digitaal bewerkt.

Op pinkedamsterdam.tumblr.com staan duizenden foto’s die ik de afgelopen jaren in Amsterdam heb genomen. (De link opent in een nieuw tabblad.)

De website met digitale boekjes van andere plaatsen waar ik Pinked Pictures heb genomen, is offline. Misschien dat ik ze ooit weer eens online zet (als ik daar tijd voor heb. En zin in).

TekstschrijverTekstschrijverTekstschrijverTekstschrijver